Monday, 20 December 2010

Perigi Hang Tuah


Perigi Hang Tuah terletak di KAMPUNG DUYONG, MELAKA ini dikatakan mempunyai kaitan dengan HANG TUAH seorang pahlawan yang terkemuka di NUSANTARA ini pada Zaman KESULTANAN MELAYU MELAKA (1398 - 1511). Hang Tuah Yang dilahirkan di Kampung Duyung ini dipercayai menggali sendiri perigi ini untuk kegunaannya.
Pada asalnya PERIGI ini adalah kecil tetapi lama kelamaan menjadi besar dan dalam. Perigi ini dikatakan tidak pernah kering, walaupun di musim kemarau panjang. AIRNYA sentiasa jernih dan dikatakan boleh menyembuhkan penyakit.


Gambar pemandangan sekitar perigi HANG TUAH yang tentunya amat klasik yang mempunyai banyak papan kenyataaan yang menceritakan salasilah perigi HANG TUAH ini...

Kalau dah berjalan sambil cuti2 melaka ni tak sah lah kalau tak singgah ke kedai yg berhampiran untuk membeli ole-ole untuk kawan-kawan dan sanak saudara...Disekitarnya mempunyai gerai yang menjual berbagai-bagai kraftangan,makanan tradisi orang melaka seperti CENCALOK,BELACAN,INANG2,DODOL,dan macam-macam lagi,kalau pandai bercakap dapatlah kurang harga dari penjual..
Kepada pengunjung yang ingin menginap di Kampung Duyong,disini juga ada menyediakan kemudahan motel yang agak berpatutan harganya dan disini juga ada rumah tradisional yang mengikut 100% ciri rumah Melaka dahulu dan boleh la membawa seluruh ahli keluarga bagi mengenal reka bentuk rumah melaka pada cuti ini...No comments:

Post a Comment